Festőnövények a hímesek megfestéséhez

 Régen csak növényekből nyert festéket használtak az emberek, mást nem ismertek.

Érdemes manapság is legalább a tojások festésére növényi festékeket is kipróbálnunk, hiszen ezek az egészségre ártalmatlanok és érdekes kísérletezni velük!

Kora tavaszról késő őszig gyűjthetjük a növényeket, de ha a húsvéri tojásokhoz is akarunk belőlük használni, gondosan megszárítva, fényről elzártan kell tárolnunk őket. Felhasználást megelőzően tíz percig forralni, és legalább egy éjszakára a főzőében áztatni kell a növényi részeket, hogy szép élénk színt eredményezzenek.fe.jpg

 Lássunk néhány példát, mely színeket mely növényekből tudunk előállítani!

Sárgára színez az almafa kérge, rügye, az égerfa kérge. Sárgásbarnás szép meleg színhez jutunk a vöröshagyma héja által.

Narancssárga színt a kutyatej gyökere ad. Jó hír, hogy most is gyűjthető!

Barnát ad a vörös- és lilahagyma héja vegyesen (a vörös­hagyma héja magában inkább sárga mint barna színt eredményez).  Barnára színez a  zöld dió héja is.

Zöld színt adnak a fekete bodza zöld bogyói, a fekete áfonya levelei.

Lila festőlevet nyerünk a nyárfa virágából.

Kék a festőmályva virágának főzete. Fekete lesz a bodza termésének főzete.

A piros kétségkívül a legnépszerűbb szín a tojások festésére, de hazai növényekből pont ezt állíthatjuk elő a legkörülményesebben. Elszántak próbálkozzanak az alkörmös bogyójának főzetével. A festőmályva szirmait gyógynövény boltokban szárított állapotban beszerezhetjük, ezek főzete pirosas színt eredményez. A berzseny azaz pirosfa adja a legélénkebb vörös színt, de szinte lehetetlen manapság hozzájutni.

 

Forrás:

Értékőrzők sorozata- Báling Lászlóné, Aranka népi iparművész Nemzeti Geográfia Kiadó, 2012 Szerkesztő: Tánczos Erzsébet

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

− 6 = 3