Sajtótájékoztató a Palóc Világtalálkozóról

Sajtótájékoztató a Palóc Világtalálkozóról

 

“Amikor egy ledöntött nemzet újjá akarja magát építeni, szüksége van – inkább, mint valaha – a hagyomány minden porszemecskéjére.”

(Kodály Zoltán)

 

A III. Palóc Világtalálkozó főszervezői sajtótájékoztatót tartottak az Attila Hotelben (Bp. III. kerület Attila u. 20., vendéglátónk: Bárdosi Ferenc).

A vendégek fogadásában a bátonyterenyei Ófaluban élő Hagyományőrző Egyesület táncosai működtek közre.

 

A megjelenteket Berze Marianna, a Palóc Világtalálkozó főszervezője köszöntötte. Ezután Kovács László, a Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke (a Palóc Világtalálkozó megálmodója, elindítója) mondott rövid beszédet.

 

Majd Rákos Szabolcs, Bátonyterenye alpolgármestere köszöntője következett. A III. Palóc Világtalálkozó (miként 2013-ban az első) Bátonyterenyén (Kisterenyén) lesz a Gyürky-Solymossy Kastélyban és annak kertjében, 2015. augusztus 7-8-9-én. A helyszínt az önkormányzat bocsátja rendelkezésre, és egyebekben is minden tőle telhető segítséget megad a rendezvény sikeréhez.

 

A Kazár Táncegyüttes fiatal táncosainak bemutatója kazári táncokból, előre vetítette a Palóc Világtalálkozó hagyományőrző és hagyományteremtő hangulatát.

 

Majd Gáspár Imre (Apó) „A palócok kincsei” címmel, a palócság kulturális értékeiről beszélt. Egy népmesével mutatta be a híres palóc humort.

 

A Bátonyterenyei (Kisterenyei) Kastélykert Nyugdíjas Klub tagjai kisterenyei népdalok éneklésével színesítették a rendezvényt.

 

Berze Marianna TLBK titkár, a találkozó főszervezője fölvázolta a III. Palóc Világtalálkozó három napjának tervezett programját.

Pénteken a palócság történelmének és irodalmának bemutatása kerül előtérbe, előadások, kiállítások, helyi közösségek bemutatkozása. Papp Lajos professzor úr másodszor is megtiszteli a rendezvényt előadásával. De több ismert előadót is vendégül fogadnak a szervezők, mint pl. a „Hazajáró” Jakab Sándort, Praznovszki Mihály írót és műelemzőt és Dr. Varga Tibort. Este a Historica Zenekar ad koncertet.

Szombaton a fergetegesnek ígérkező palóc lakodalom mellett, a helyi közösségek bemutatkozását, énekes-zenés produkcióit láthatjuk. Palóc mesékben, versekben, dalokban, viseletekben gyönyörködhetünk majd, és a tájjellegű ételek nyújtanak gasztronómiai élményt. Mónus József távlövő íjász bajnok is vendégünk lesz, előadást és bemutatót tart. A BaRaKa együttes különleges koncertje zárja a napot.

Vasárnap a Palóc Szövetség napja lesz, aminek célja, hogy a közösségek jobban megismerhessék egymást, és (remélhetőleg) hosszú távú, gyümölcsöző együttműködések alakuljanak ki. A részletes programot nemsokára nyilvánosságra hozzák a szervezők.

 

A sajtótájékoztatót a tüneményes Haraszti ikrek népdal éneklése zárta, akik kazári dalokkal kedveskedtek a megjelenteknek.

 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt 2015. augusztus 7-8-9-én a Palóc Világtalálkozón, Bátonyterenyén a Gyürky-Solymossy kastélyban és kastélykertben.

Bővebb információ itt:

www.palocvilagtalalkozo.hu

 

1. Kovács László, a Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke (a Palóc Világtalálkozó megálmodója, elindítója) beszél. 1 2. A fellépők egy része.2 4. A Kazár Táncegyüttes bemutatója.1 5. 4. A Kazár Táncegyüttes bemutatója.1

 

(D. E. összeállítása.)