Szaknévsor

itt a legjobbak

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.
Ofevas

Internetes vásárlás esetén a fogyasztó gyorsan, időt és fáradtságot megtakarítva otthonról esetleg a munkahelyéről vásárolhatja meg a kiválasztott árut.

Az interneten fellelhető ajánlatok könnyedén összehasonlíthatóak így a fogyasztó számára legkedvezőbb áru rendelhető meg. A fogyasztó lakóhelyén vagy más megjelölt helyen átveheti a rendelt terméket.

Ezek a kényelmi szempontok sem engedik meg, hogy ne legyünk körültekintőek rendelésünknél.

A lehetőségekkel visszaélők egyre gyakrabban próbálkoznak a fogyasztók megkárosításával.

Ismertetni szeretnék néhány szempontot, amit érdemes vásárlásunknál figyelembe venni.

  1. Minden esetben kétséget kizáróan meg kell győződni a vállalkozás címéről és telefonszámáról. (nem megfelelő teljesítésnél csak így lehet reklamálni). Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás nem adja meg az elérhetőségét, ezért nem lehet a fogyasztói jogokkal élni.
  2. A rendeléskor a vételár átutalása is visszaélésre ad lehetőséget. (számlaszámunkkal való visszaélés, vagy teljesítés hiánya). Rendeléskor arra is figyeljünk, ha nem megfelelő lesz az árú akkor kit terhel a visszaküldés.
  3. Az elállási jogról történő tájékoztatást gyakran nem kapják meg a fogyasztók. Az elállási jog azt jelenti, hogy az interneten megkötött szerződéstől egyoldalúan visszaléphetünk, és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Az elállási jog 14 nap, melyet nem kell indokolni.
  4. Nem azonos a fogyasztót megillető védelem, ha az Európai Unió valamely tagállamából vagy egy harmadik országból (nem uniós tagállamból) rendelünk.  Az Európai Unió tagállamaiban fogyasztókat szinte megegyező tartalmú jogok illetik meg, de egy unión kívüli országban más jogszabályokat biztosítanak.
  5. Az unión kívüli országból érkező termékekre a hazánkban érvényes VÁM jogszabályok érvényesek!

Figyelem!

Adathalászat címén küldött csomagoknál legyünk körültekintőek, hogy valóban rendeltünk-e csomagot és ha nem akkor azonnal töröljük az ilyen megkeresés.

Forrás:
https://ofevas.hu

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület /OFE/ Magyarországon a legrégebben működő, széles körű szakmai felkészültséggel rendelkező, olyan közhasznú társadalmi szervezet, melynek tevékenysége a fogyasztóvédelem. Ezen belül érdekfeltáró, érdekképviseleti, érdekvédelmi, fogyasztói tájékoztatási tevékenységet végez.

 

 

szakik
Author: szakik

Kern vendégház – Velem

MetaFor – Magyar érettségi és felvételi előkészítő

Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület VAS megyei szervezete

Haklik Erzsébet ruhakészítő