Laskafesztivál Szemenyében

Mi más mutathatná jobban egy rendezvény sikerét, mint hogy évről évre újra megrendezésre kerül? A Vasi Hegyhát egyik kis települése, Szemenye, idén ötödik alkalommal adott otthont a Laska Fesztiválnak.

laska

Hogy miért éppen laska? A választ a kérdésre a hagyományban, a múltban kell keresnünk. Falubeli, sőt környező falubeli körökben, a szemenyeiek, mint „laskások” voltak ismertek. Történetek szerint, mikor aratni mentek a környező falvakba, mindig laskát vittek magukkal. Aratás során, fizetségül, minden ötödik kévét megkapták, így egy hosszabb, kb. másfél hetes aratási időszak után egy család kenyérszükséglete fedezve volt az évre.

A fesztivált először 2011-ben rendezték meg, hagyományteremtő céllal. Azóta is töretlen lelkesedéssel, színes programokkal, tánccal, nevetéssel, finom laskával és pogácsával várják az ide érkezőket.

Az idei program kínálatában helyet kaptak a környékbeli fiatal tehetségek. A polgármester, Holler Ferenc, köszöntője után, tanúi lehettünk a szemenyei és oszkói tánccsoportok műsorainak. Természetesen az idősebb korosztály is tiszteletét tette, többek között a Csehimindszenti Asszonykórus vagy az Olaszfai Mamakórus képviseletében. Volt kötélugrás, a Gersekaráti Kötélugró Diák Sportegyesület prezentálásában, a Telekesi Népdalkör és a Zsivány zenekar pedig gondoskodott a vidám muzsikáról. A nap megkoronázásaként, a 20:00-kor kezdődő Retro Party – mindenki számára ismerősen csengő – zenéire lehetett fogyasztani a hideg, habos sört a M-ámor presszó kínálatában.

Hogy lesz-e jövőre is Laska Fesztivál? Mi reméljük, és aki idén ellátogatott biztosan visszatér. Igazi vidéki, régi időket, ízeket és légkört visszaidéző hangulat, muzsika – és persze sok-sok laska a garancia a jókedvre. Végül mi mással is lehetne zárni – hogy kitartsunk a VI. fesztiválig – mint egy igazi, hagyományos laskarecepttel? Jó étvágyat!

 laska 2

Hozzávalók:

          1 kg ( lehetőleg régebbi) krumpli

–          só, ízlés szerint

–          30 g vaj vagy margarin

–          350 g finomliszt

–          0,5 dl napraforgó olaj

Elkészítés: Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit készítünk. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.

Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk – a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.

A tésztából hengereket formázunk, majd feldaraboljuk, és kis cipókat készítünk, amiket kör alakúra kinyújtunk.

Olajozás nélkül palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük. Sütés után megkenjük olajjal, és sózzuk.