Mitől boldog egy gyerek – visszatérő kérdések és válaszok a Fölszállott a páva harmadik elődöntőjében

Budapest, 2015. november 23. – Ismét fergeteges hangulatban telt a péntek este! És nemcsak a nézőknek, hanem annak a 12 produkciónak is, akik színpadra álltak a Duna Televízió és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutatójában. A harmadik elődöntőből is 6 produkció jutott tovább a december 4-én induló középdöntőkbe. Így most pénteken már az utolsó 6 helyért táncolnak és énekelnek a gyermekek.

 

A harmadik elődöntő sztárfellépője a különleges stílusokban mozgó ExperiDance volt. Az immár 15. születésnapját ünneplő táncegyüttes a Fölszállott a páva kedvéért visszatért a gyökerekhez, a néptánchoz. A Kedvenceim című koreográfiát összeállító Román Sándor a gyermekkoráról mesélt az ifjúságnak, de azt is elárulta, hogytáncosai számára mennyire fontos a néptánc szeretete.

A Fölszállott a páva harmadik elődöntőjében a táncos szólista, Vincze Hunor tizedikként lépett a színpadra magyarvistai legényesével, pontosabban Mátyás István Mundruc táncával. Elmondása szerint, a legényes lényege a rivalizálás, de a táncot nem elég megtanulni, érteni is kell annak jelentését. A Bukrok Énekegyüttes – azaz a Koleszár Judit-Csernai Panna páros – a mostanra már ismert Kupuszináról érkezett. A tegnapi elődöntőben különleges, délvidéki nyelvjárásban adták elő produkciójukat, a Kupuszinai szerelmes dalok egy csokrát. Produkciójukat Sebestyén Márta így jellemezte:„Az éneknél nincs semmi csodálatosabb, karbantartja az ember lelkét, és az éneklők a másokét is karbantartják.” A deszki dr. Martin György Alapfokú Művészeti Iskola Borbolya csoportjának kis tehetségei azt is megfejtették, mit jelent a gyermekek számára a boldogság: a titok a barátságban rejlik. Márpedig egy táncegyüttes tagjaként abból mindenkinek bőven jut…A táncegyüttesek közül a legmagasabb pontszámmal egyébként a százhalombattai Cseppforrás jutott tovább, akik mezőföldi táncukkal zárták az estét. A tikverőzés hagyományát elevenítették fel, ami egykor az aprónép kedvence volt, hiszen azon a napon szabad volt piszkosnak lenni – így történhetett, hogy a nap végére mindenki arcára korom került.

 

Akiket a középdöntőben újra láthatunk:

Vincze Hunor, táncos szólista

Hoksz Attila, táncos szólista

Borbolya csoport, táncegyüttes

Bukrok Énekegyüttes, énekegyüttes

ifj. Ürmös Sándor, hangszeres szólista

Cseppforrás Néptáncegyüttes

 

A pénteki adást újranézheti itt:

http://www.mediaklikk.hu/video/folszallott-a-pava-elodonto-3/

 

További információ, interjúszervezés:

Lingvai Zsanett, 06-20-395-8752, , zsanett.lingvai@trinity.hu

 

 

Cseppforrás-Néptáncegyüttes-3-1024x682 Bukrok-Énekegyüttes-1024x682