Mulassunk Együtt 2015. október 3. Meggyeskovácsiban

Emlékezzünk a gyökereinkre!

 

Nagy a készülődés Vas megye szívében, Meggyeskovácsiban, mivel az aprócska település 23 évnyi megszakítást követően ismét megrendezi a hagyományos szüreti felvonulást, október 3-án, szombaton.
Ezen apropóból kereste fel szerkesztőségünk az esemény egyik szervezőjét, Tamás Sándornét, aki a Meggyeskovácsi Fejlődésért Közalapítvány titkára.
Az alapítványt 1999-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megőrizzék a hagyományokat, ünnepségeket szervezzenek, kulturális és sporttevékenységeket folytassanak. A kevés támogató ellenére a település nagyon fejlődőképes, nyitottak a korszerűsítés felé, prioritást élvez az összetartozás megerősítése, s ennek kiváló eszköze, ha emlékezünk a gyökereinkre.

„Egy pillanatra jó, ha mindenki megáll, és észreveszi azt, aki mellette van.”
Elöregedő a település, nehéz a fiatalokat bevonni a régmúlt felidézésébe, de a szüreten megjelenők részvételi aránya rendkívül kielégítő, 41-en jelezték vissza, hogy szeretnének beöltözni.
Nyőgér, Megyehíd és az egyik megyeszékhelybeli néptáncegyüttes közreműködésével ölthet fel maskarát a falu apraja nagyja, de sokan saját jelmezzel rendelkeznek.
Néptánc-viselet, „Magyarlány”-ruha, „Jágerlány”-ruha, Zorro-jelmez, és sok-sok színes öltözék teszi izgalmassá a felvonuló forgatagot.
Délután 3 órakor indul a menet a falu meghatározott szakaszán, az Önkormányzati Hivatal épületétől indulnak, átsétálják Meggyeskovácsi főbb utcáit.
Kisbíró kidobolja az eseményt, feldíszített lovas hintók, traktorok, lovasok teszik különlegesebbé az alkalmat. A programtervezet alapján a sormenetet megállíthatja a vendégváró lakosság, és együtt ízlelhetik meg a szőlő édes nedűjét. Az estét bál zárja le, Cser Tibor szintetizátoros szolgáltatja a talp alá valót.
A jövőre nézve bizakodóak, kíváncsian várják, hogy két évtized kihagyás után, milyen fogadtatása lesz a tradíciónak. Az Alapítvány tagjai buzgó örömmel tervezgetnek újabb lakosságépítő rendezvényeket.

Meggyeskovácsi másolata