„Szálljatok le karácsonyi angyalok” – adventi kézműveskedésre hív a Nyitott Műhely

 2015. november 17.netfolk

nym.jpegA Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található Nyitott Műhely különleges hely. Itt szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfűzők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak, és tartanak bemutatót az érdeklődők számára.

A látogató pedig „ellesheti” a mesterektől az egyes munkafolyamatokat, az alapanyagokat, és munkaeszközöket.

Munka a műhelyben – Kissné Sponga Zsuzsa gránátalmadíjas hímző megosztja a fortélyait

Most, a közelgő adventi időszak apropóján kérdezem Farkas Rékát, a nyitott Műhely szervezőjét, hogy milyen programokkal készülnek a karácsonyra.

– Számos programot tervezünk. November 28-án szombaton délelőtt „Öltöztessük a szívünket…” címmel adventi készülődésre hívunk kicsiket és nagyokat.

– Kikkel dolgozhatunk együtt?
– Fehér Anna gyöngyfűzővel és Szmeló Judit mézeskalácsossal ügyeskedhetnek, alkothatnak a felnőttek és a gyerekek. Emellett adventi koszorút, és díszt is készítethetnek

-Kiket várnak a rendezvényre?

– Családokat is várunk, így hirdettük meg a programot, de mindenkinek kellemes, hasznos elfoglaltság lesz, aki kreatív. Kortól és nemtől függetlenül minden alkotni vágyót tárt karokkal várunk.

– A Magyar Népi Iparművészeti Múzeummal egy épületben található a Nyitott Műhely?

– Igen, bár a műhely egy külön tér. De a foglalkozáson résztvevők a múzeum kiállításait tárlatvezetéssel egybekötve meg is tekinthetik.

– November végén még csak kezdődik az advent. Milyen rendezvényekkel készülnek még?

– December 4-én pénteken 16:00-tól 18:00 óráig „Kulináris mézeskalács” címmel rendezünk mézeskalácsos műhelyfoglalkozást. Az írókázott, az ütőfás és a töltött mézeskalács készítésének rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket Berszánné Román Erzsébet Magyar Kézműves Remek-díjas mézeskalács-készítő és hímes tojás karcoló mester. Kellemes, illatos délutánnak nézünk elébe, s ne feledjük: a magunk készítette mézeskalács még ajándéknak is kiváló lehet.

A képen Berszánné Román Erzsébet mézeslkalácsaiból látható egy csokor

A programok folytatódnak, december 9-én szerdán délután „Szálljatok le karácsonyi angyalok” címmel hímzős délutánt tartunk. Dulai Sándorné Aranyokleveles népi iparművész hímzővel karácsonyi díszeket készíthetnek a látogatók. S hogy még jobban elmerüljünk a közelgő ünnep hangulatában karácsonyi népdalokkal kedveskedik nekünk Berta Alexandra Junior Prima díjas citerás, népdalénekes.

 

Két nappal később, 11-én pénteken délután s Luca napra készülünk. Csiki Lóránt fafaragó Luca széket készít – tán még boszorkányt is látunk róla.

Csiki Lóránt tanít. A kép a Skanzenban készült.

Csiki Virág pedig gyertyakészítésre tanítja a látogatókat. Luca napi szerelmi varázslással is megpróbálkozhatnak a lányok és legények, ifjak és örökifjak.

Másnap, 12-én, szombaton Nagy Gyöngyi gyöngyfűzővel ajándékékszert készítünk, Csiki Virággal pedig nemezelhetnek kicsik és nagyok.

ngy.jpg

A képen Nagy Gyöngyi alkotása látható

A következő héten, 16-án, szerdán délután Csiki Lóránt gyertyakészítésre tanítja a látogatókat. Berta Alexandra karácsonyi népdalokat énekelve teremt ünnepváró hangulatot.

Két nappal később, december 18-án Róka Szabolcs mesemondó, dudás mesél gyerekeknek. Ugyanekkor Rózsa Erika hímzővel karácsonyi díszeket és hímzett pénztárcát készíthetnek felnőttek és gyerekek.

Kicsiket és nagyokat szeretettel hívunk ünnepváró foglalkozásainkra.

A rendezvények időpontjairól, jegyárakról itt részletesen olvashat:https://www.facebook.com/events/508844559277711/