Szentiván-éji vigasságok Szombathelyen

Szentiván-éji vigasságok

 

 

 

 

Szombathelyen június 21-én méltó módon köszöntötték az év legrövidebb éjszakáját. Az egész napos programok kiváló kikapcsolódást nyújtottak kortól és nemtől függetlenül mindenki számára. Szokás szerint a Csónakázótó és környéke vonzotta a legtöbb érdeklődőt, az emlékműtől a Tófürdőig lezárt szakaszon árusok tömege és koncertek várták az kikapcsolódni vágyókat.

 

 

A Szentiván-éji szokások gyökerei a kereszténység előtti időkből származó hagyomány, a nyári napforduló ünnepe. Szent Iván napjának előestéje, azaz a június 23-ról 24-re virradó éjszaka. A szerelem, a termékenység és a megtisztulás éjszakája, örömtüzek gyúlnak fel a világ minden táján. A régiek hite szerint mágikus éjszaka ahol bármi megtörténhet és valóra válhatnak álmaink. A hiedelmek szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult. A nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a Napot kívánta megsegíteni, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebb űzni.

Republik1

Őseink máglyát gyújtottak és tűzet ugrottak, mi lángállót eszünk és sört iszunk élvezve a kellemes nyári napot baráti és családi körben. Miután leszállt az éj és megtelt az utca igazi vigassági hangulat kerekedett. Az utcai árusok villogó zenélő kütyüi között egy igazi neon dzsungel bontakozott ki. Kaphattunk mindent ami szem-szájnak ingere, mint a törökméz és a házi langalló. Igaz hogy az ünnep elvesztette valódi jelentését vagyis inkább átalakult a mai kornak megfelelővé. A fény ünnepe főszereplői a hatalmas ringlispílek és a vattacukor lettek de ez nem is akkora probléma. Szombathely ismét egy hatalmas bulival köszöntötte a nyarat aminek megkoronázása a várva várt tűzijáték volt. A felnőttek mellett a gyerekek is tobzódtak az ünneplésben, kisvasút, légvár és dodzsem okozott örömteli pillanatokat a kicsikben. Az emlékmű alatti színpadon fellépett a Carbonfools az este sztár fellépője a Republic koncert. Ezek után éjfélkor megkezdődött a tűzijáték amely évről évre egyre látványosabb és összetettebb elemeket tartalmaz. Hajnali egyre már csak a legkitartóbb bulizok tartották a frontot, nekik az év legrövidebb éjszakája az egyik legemlékezetesebb is lehetett.

 

 

 

Tüzijáték

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

73 − 69 =